- در دنیای امروز با توجه به گستردگی حجم فعالیت ها، منابع اطلاعاتی مختلف به موازات آن در حال افزایش و گسترش می باشد .
- این توسعه موجب بروز مشکلاتی برای ذخیره سازی و امنیت لازم جهت اطلاعات می گردد چراکه اطلاعات همیشه باید به راحتی و آسان ترین روش در دسترس کلیه افراد و محققین نیازمند قرار گیرد .
- سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس با توجه به ماموریت های محوله و با داشتن مجموعه بسیار غنی از اسناد و مدارک مربوط به ۸ سال دفاع مقدس به منظور رفع نیاز عامه مردم ، مخاطبین و پژوهشگران ، موفق به راه اندازی سامانه جامع اسناد دفاع مقدس با نام اختصاری سجا دفاع مقدس با اهداف زیر گردیده است که با حضور سردار سرلشگر پاسدار دکتر عزیز جعفری فرمانده قرارگاه فرهنگی اجتماعی حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا فداه در روز دوم گردهمائی مدیران کل بنیاد حفظ آثار و نشرارزش های دفاع مقدس در سال دیماه ۱۳۹۹ رونمایی گردید .
الف) - پشتیبانی کامل از چرخه تولید ، ساماندهی ، نگهداری و بهره برداری از منابع دیجیتال بوسیله حذف فرایند تبادل منابع فیزیکی در واحد های سازمانی .
ب)- ایجاد زیر ساخت نرم افزاری ایمن و با قابلیت دسترسی اشتراکی و همزمان به انواع منابع دیجیتال بر بستر شبکه .
ج)- تسهیل و سرعت بخشیدن به روند جستجو ، انتخاب منابع مورد نیاز و بازیابی منابع بدون مراجعه حضوری و اتلاف وقت .
د)- سازماندهی و مدیریت نحوه نگهداری و دسترسی به منابع دیجیتال براساس انواع طبقه بندی های مورد نیاز در واحدهای گوناگون سازمان .
هـ)- اعمال دستورالعمل ها و رویه های مدیریتی بصورت متمرکز و یکپارچه برای تمام واحدهای سازمانی .
و)- حفظ و نگهداری منابع با اعمال رویه های نحوه نگهداری کوتاه مدت و بلند مدت (دائمی ) محتوا بر روی ذخیره سازهای گوناگون .
ز)- حفاظت از محتوا در مقابل دسترسی های غیر مجاز کاربری یا سیستمی متناسب با تعریف سطوح امنیتی گوناگون
- بازدید: ۲۹
هفدمین جلسه شورای اسناد دفاع مقدس روز سه شنبه مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۰۹ ( روز بصیرت و میثاق با ولایت ) همزمان با ایام فاطمیه اول در سالن شهدای دزفول موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با حضور اکثریت اعضاء محترم شورا تشکیل گردید
- بازدید: ۳۶
سردار علاماتی ریاست سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس اظهار داشتند :
به مناسبت گرامیداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس و همزمان با هفته پژوهش آیین ملی رونمایی مجازی از ۸۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی و مرجع اسنادی دفاع مقدس که در سطح ادارات کل استان ها تدوین و پس از تایید محتوا از سوی سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ چاپ و منتشر گردیده با دعوت از سرکار خانم دکتر بروجردی معاون محترم ریاست جمهوری و ریاست اسناد ملی و کتابخانه از ساعت ۱۰ لغایت ۱۲صبح ۱۳۹۹/۰۹/۲۵ در محل موزه دفاع مقدس رونمایی گردید. در این آیین از ۴ عنوان کتاب توسط کارشناسان این حوزه داوری و معرفی گردیده بودند.
کتب برتر :
۱- کتاب تاریخ شفاهی : " به عشق امام " از استان خراسان جنوبی
راوی : آقای سید محمد میرقعی
تدوینگر : آقای علی اصغر قنبری
کارشناس : خانم ریحانه محترمی
۲- کتاب تاریخ شفاهی : " برای صلح جنگیدم " از استان خوزستان
راوی : آقای اصغر احمدی
تدوینگران : خانم فهیمه احمدی و مرجان درودی
کارشناس : آقای فاضل بنی اسد
۳- کتاب تاریخ شفاهی : " به وسعت واژه های بی مرز " از استان آذربایجان غربی
راوی : سردار رحیم قره چه داغی
تدوینگر : خانم ژیلا مرادی
کارشناس : خانم زهرا کرم زاده
۴- کتاب تاریخ شفاهی : " هاتفان بی هیاهو " از استان فارس
راوی : آقای سید مهدی عاشوری
تدوینگر : خانم فاطمه رعیت نژاد
کارشناس : آقای اصغر جهانی نیا
کتاب مرجع اسنادی : " اسناد کمیته های پشتیبانی جنگ استان کهکیلویه وبویر احمد "
نویسنده و تدوینگر : آقای جواد رسایی
کارشناس اسناد : آقای سهراب رجائی نژاد
و همزمان بصورت مجازی سه نفر از مدیران کل استانها با اهداء هدیه و لوح تقدیر بعمل آمد :
۱- استان آذربایجان غربی - مدیر کل محترم جناب سرهنگ پاسدار جلیل وحیدی
۲- استان کهکیلویه و بویر احمد - مدیر کل محترم جناب سرهنگ پاسدار امیر عباس آسمند
۳- استان فارس - مدیر کل محترم جناب سرهنگ پاسدارسعید کوشکی
- بازدید: ۷۸
آیین رونمایی از ۸۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس در چهلمین سالگرد دفاع مقدس در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
سردار بهمن کارگر رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
در آیین رونمایی از ۸۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس ضمن گرامیداشت هفته پژوهش بیان کرد:پژوهش برای پژوهش نباید باشد، بلکه باید پاسخگوی یک سوال یا حل مسأله باشد. دفاع مقدس از افتخارات ایران و اسلام است. به عنوان مثال وقتی میگوییم در جنگ حتی یک وجب از خاک ما در دست دشمن نماند ما توانستیم با انجام پژوهش این موضوع را اثبات کنیم.
وی ادامه داد:بررسی وقایع تاریخی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مهم است. به عنوان مثال بیگانگان در جنگهای جهانی اول و دوم که ایران هم آسیب دید اجازه پژوهش و ثبت وقایع را ندادند. این درحالی است که در جنگ جهانی اول نصف جمعیت ایران بر اثر قحطی از بین رفت چرا که بیگانگان مانند انگلیس و شوروی اجازه واردات و کشت نمیدادند. رژیم بعثی عراق هم تحت حمایت غرب و شرق بود و با ۱۲ لشکر به ما حمله کرد.
وی خاطرنشان کرد:در دوران دفاع مقدس شاهد پیشرفت در همه عرصههای علمی، سیاسی و فرهنگی بودیم. شهیدانی مانند فخریزاده و حاج قاسم سلیمانی هم از جمله نعمات دفاع مقدس هستند. در این میان دشمن به دنبال بدنام کردن و تحریف دفاع مقدس است. ما باید از مصادره، تحریف و فراموشی آن پیشگیری کنیم. این دوران فقط به نظامیان اختصاص ندارد بلکه برای همه اقشار مردم است.
غلامرضا علاماتی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس :
جنگ یک پدیده اجتماعی است که همزاد بشر است و طبیعتا از روزی که بشر پا به عرصه خاکی گذاشته، این جنگ با او همراه بوده که نتیجه تضادهای فکری است و از همان ابتدا درگیری قابیل و هابیل بر اثر تقابل اندیشهای از اولینها بوده است که بشر دست به اقدام آن میزند، این موضوع در طول دورانهای متعدد به جنگهای فردی و بدقبیلهای، بدمحلی و بدکشوری و سپس به جنگهای جهانی رسیده است که ایران جزو یکی از کشورهای است که در قرن بیستم یکی از طولانیترین جنگها به آن تحمیل شد.
ایشان در ادامه اظهار داشتند : سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در ۳ سال گذشته یا سیاست گذاری و راهبری و نظارت بر فعالیت های تاریخ شفاهی دفاع مقدس اقدامات ذیل را انجام داده است.
* **فرهنگ سازی، تشویق و نهادینه سازی فعالیت ها به صورت مشترک
***برگزاری آموزش و کارگاه های حضوری و مجازی تاریخ شفاهی برای ۱۴۰۰ نفر با مشارکت و همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در تهران و استانها
***مصاحبه با ایثارگران در حدود ۱۷۰۰۰ ساعت
***پیاده سازی ۱۹۰۰۰۰ صفحه و تدوین ۹۰۰۰۰ صفحه
***چاپ و نشر ۳۰۰ عنوان کتاب که ۸۰ عنوان آن امروز رونمایی می شود.
***آماده سازی چاپ و نشر ۷۰ عنوان برای رونمایی در ۳ خرداد ۱۴۰۰
گزارش عملکرد ادارات کل استانها در بخش تاریخ شفاهی بشرح نمودار های ذیل :
*************** نمودار ثبت و ضبط مصاحبه تاریخ شفاهی ایثارگران دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ *****************
*************** نمودار کتابهای آماده چاپ تاریخ شفاهی ایثارگران دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ *****************
*************** نمودار کتابهای چاپ شده تاریخ شفاهی ایثارگران دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ *****************
*************** نمودار کتابهای مرجع اسنادی چاپ شده سال ۱۳۹۹ *****************
علاماتی در پایان گفت: این فضا معطر به عطر کسانی شده است که با شهدا همراه بودند بنابراین این کتابها را مقدس میدانیم و فعالیت در این جهت را برای خود ارزش میدانیم.
در ادامه، اشرف سادات بروجردی معاون رییسجمهور و رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بیرون کشیدن دانش و خاطرات رزمندگان که در حادثه حضور داشتند کار بسیار بزرگی است. این کار یادآور ایثار و فداکاری آنها است که مهمترین سرمایه خود یعنی جانشان را در طبق اخلاص نهادند.
وی ادامه داد: تاریخ تکرارپذیر نیست. افرادی که خاطرات خود را برای ما روایت میکنند در حقیقت اسنادی را از خود باقی میگذارند که تاریخ را خواهد ساخت. تدوین تاریخ شفاهی یک کار پژوهشی است و صرفا یک به مصاحبه محدود نمیشود. ما باید آن دانش را با روشهایی علمی تدوین و راستی آزمایی کنیم.
بروجردی با تأکید بر اینکه صرف حضور یک شخص در حادثه کفایت نمیکند توضیح داد: در این زمینه باید به مسائل جانبی مرتبط با حادثه و حضور افراد اهمیت قائل شویم.در همین راستا سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بنا به دستور ریاست جمهوری از کتاب «نقش دولت در دفاع مقدس» رونمایی خواهد کرد. به احتمال زیاد این اثر در دهه فجر رونمایی شود.
- بازدید: ۱۴۷
معرفی کتاب چهار جلدی جامع «اسناد تبادل اسرا ( جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ۱۳۶۷-۱۳۵۹ )» :
- با توجه به اینکه یکی از ماموریت های سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس، تالیف کتابهای جامع اسنادی است و این برنامه در اهداف این سازمان گنجانده شده است این کتاب در چهار جلد تنظیم شده که جلد نخست آن توضیحات کلی در مورد موضوعات مربوط به اسارت آزادگان و اسرای عراقی و دیگر موارد مربوط به آن است و سه جلد بعدی پیوست جلد اول هستند که شامل فهرست اطلاعات و اسامی اسرای ایرانی و عراقی است.
- جلد اول کتاب شامل سه فصل است، فصل اول مربوط می شود به اسارت در جنگ تحمیلی هشت ساله که خود شامل هشت بخش است، «اسارت از دیدگاه اسلام»، «اسارت از دیدگاه حقوق بینالملل»، «اسارت و کمیته بینالمللی صلیب سرخ»، «دولت ایران و مبادی پیگیری اسرای ایرانی و عراقی»، «اسرای ایرانی در اسارتگاههای عراق»، «نقش کمیته بینالمللی صلیب سرخ در امور اسرای ایرانی»، «بررسی عملکرد کمیته بینالمللی صلیب سرخ در رابطه با اسرای عراقی» و در نهایت «جدول های تبادل اسرای ایران و عراق در جنگ تحمیلی
- همچنین در فصل دوم و سوم اسناد صورتجلسات تبادل اسرای ایرانی و عراقی با ترجمه آنان به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است.
- سه جلد دیگر کتاب که پیوست جلد اول است، مربوط به فهرست آزادگان بازگشتی ایران از عراق و اسرای بازگشتی عراق به کشورشان به ترتیب تاریخ بازگشت ذکر شده است.
- اسامی همه اسرایی که در مراحل مختلف بین ایران و عراق تبادل شدهاند، آورده شده است. این اسامی بر اساس اسناد و صورتجلسههای کمیته بینالمللی صلیب سرخ تنظیم شده تا مستند بودن آن حفظ شود.
- این کتاب در حقیقت مربوط به منابع اسناد و مدارک دفاع مقدس است که قبلا در اختیار کمیسیونهای اسرا و مفقودین بوده توسط سردار غلامرضا علاماتی و دکتر علی منوچهری تالیف شده جناب آقای سید مجید شاه حسینی به عنوان ناظر محتوایی و ناظر فنی در خصوص این کتاب همکاری داشته و آقای رحیم آهنی رئیس دایره اسناد در سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس نیز در این پروژه حضور داشت.
- تهیه کتابهای جامع یکی از اهداف مهم و راهبردی برای بهرهبرداری پژوهشگران و محققین است. خصوصاً که در بحث تبادل اسرا آمارهای مشخص و متقنی وجود نداشت. در حالی که آمار واقعی آزادگان کمتر از عددی است که در رسانهها به آن استناد می شود و این مربوط به آن است که طبق قانون، ایرانیانی که به دلایل سیاسی شش ماه در زندان های کشورهای دیگر زندانی شده باشند یا در رژیم پهلوی بازداشت شده باشند نیز جزو آزادگان محسوب می شوند، اما در این کتاب فقط به اسرای بازگشتی ایران از عراق پرداخته شده است.
- بازدید: ۱۶۲
سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس همزمان با سالروز عملیات غرور آفرین مرصاد در پنجم مرداد ماه سال ۱۳۹۸ مبادرت به برگزاری همایش و رونمایی از ۲۵ عنوان کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس نمود.
همزمان با اجرای همایش و رونمایی از اسناد و تصاویر منتخب عملیات مرصاد در معرض دید مراجعین قرار گرفت.
مهمان ویژه: ریاست مرکز اطلاعات راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران امیر سرتیپ دکتر احمد رضا پوردستان
سحنران: فرمانده پژوهشکده دفاعی امنیتی دانشگاه جامع امام حسین(ع) سرتیپ دوم پاسدار دکتر ناصر شعبانی اصل
- بازدید: ۴۱۸
http://defadocs.com/index.php/%D۸%A۷%D۸%AE%D۸%A۸%D۸%A۷%D۸%B۱#sigProId۸e۸۵d۴db۳e
نشست تخصصی نقش ژاندرمری در دوران دفاع مقدس با حضور فرمانده هان عالی رتبه آن نیرو در سالن پرهام سازمان اسناد و کتابخانه ملی
۱-نماینده پژوهشکده اسناد و کتابخانه ملی دکتر نوری
۲-نماینده سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس سرهنگ حسین فروتن نژاد
- بازدید: ۴۴۳
تعداد ۲۵ عنوان کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس که توسط ادارات کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس در استانها تهیه و تنظیم گردیده بود، همزمان با سالروز عملیات غرور آفرین مرصاد(پنجم مرداد ماه سال ۱۳۹۸) در سالن همایش ساختمان آرشیو اسناد ملی با حضور نمایندگان سازمانهای لشکری و کشوری رو نمایی گردید.
در صورت تمایل برای تهیه کتاب به سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس واقع در خیابان شهید حقانی شرق به غرب نبش خیابان کوشا ساختمان آرشیو اسناد ملی ایران طبقه همکف سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس مراجعه نموده و یا با شماره تلفن های ۰۲۱۲۶۴۰۳۰۴۳ - ۰۲۱۲۶۴۰۳۰۰۵ تماس حاصل فرمایید.
چکیده :
تاریخ شفاهی محمد پولادوند را اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر دفاع مقدس مرکزی با نظارت سازمان اسناد و مدارک کشور که به همت خسرو اسد پور مصاحبه و کوشش شمس الله دایی زاده تدوین گردیده در ۱۰۰۰ نسخه ، قطع رقعی در سال ۹۷ چاپ نموده است.
راوی پس از طی آموزش های نظامی لازم محبت حضور در جبهه های حق علیه باطل بدلیل جنب و جوش زیاد با گروهی که دسته آلمانی ها نام گرفته بودند ، تلاش کردند در زمان عملیاتها در مناطق حضور داشته باشند لذا در عملیاتهای فتح المبین ، ام الحسین ، غرب کشور (پاوه) و گیلان غرب ، بدر ، خیبر ، عملیات برون مرزی کربلای ۴ ، والفجر ده ، بمباران شیمیایی حابچه توسط دشمن بعثی و عملیات مرصاد ، حضور و روایتهایی را بیان مینماید .
از تجهیزات خاص منافقین در عملیات مرصاد ، گشت های اطلاعات عملیات که داشته اند و اینکه پس از قبول قطعنامه بدلیل عدم عضویت رسمی در سپاه به در کارخانه مشین سازی اراک مشغول خدمت میگردند.
چکیده :
تاریخ شفاهی محمد تقی رجایی را اداره کل بنیاد گلستان با نظارت سازمان اسناد که توسط حسین یاقوتی مصاحبه و حسین عبدی تدوین گردیده در سال ۹۷ در تیراژ ۱۰۰۰ نسخه و در قطع رقعی چاپ نموده است .
راوی متولد بهشهر مازندران بوده و پس از تکمیل اندوخته های خود در حوادث انقلاب اسلامی با شروع جنگ تحمیلی به جبهه اعزام و در عملیاتهای رمضان ، محرم و الفجر مقدماتی با دشمن بعثی می جنگد .
از ورود آزادگان عراقی به کشورمان ایران و مشکلاتی که بر آنها توسط دشمن بعثی تحمیل شده تا اسکان آنها در مناطق مرزی و سپس انتقال به سمت مرکز کشور ، همچنین خدمت در نهاد مقدس جهاد سازندگی در تهران مطالبی ارائه شده که مطالعه آنها مفید خواهد بود .
چکیده :
اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس چهار محال و بختیاری با نطارت سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس تاریخ شفاهی عباس پیکار را که توسط ابراهیم رحیمی پردنجانی و افسانه صادقی تدوین گردیده در تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در قطع رقعی منتشر کرده است.
راوی کتاب متولد بروجن استان چهارمحال و بختیاری است دوران کودکی و فعالیتهای ایام پیروزی انقلاب اسلامی را در فصول ابتدایی کتاب بیان و آنگاه اعزام به جبهه و نبرد حق علیه باطل را روایت می کند. برجستگی این کتاب در این است که کارنامه تبلیغات تیپ ۴۴ قمر بنی هاشم(ع) را با توجه به مسئولیت عباس پیکار در جنگ به تصویر میکشد.
نقش امامان محترم جمعه با حضور در جبهه و اثر تبلیغات در افزایش روحیه ی رزمندگان در جبهه ها در این کتاب توسط راوی که مسئول تبلیغات تبپ در دوران دفاع مقدس بوده روایت گردیده.
حضور در جبهه های حق علیه باطل و شرکت در عملیاتهای بیت المقدس ، والفجر ۱ و ۴ ، خیبر ، بدر ، کربلای چهار و پنج و نهایتا عملیات والفجر ۱۰همراه است را تشریح می نماد .
ناکامی منافقین و دشمن بعثی در عملیات مرصاد واکاوی و در این مورد مطالبی ارائه شده است.
دو برادر راوی در دفاع مقدس به شهادت رسیدند .
چکیده :
اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر آثار دفاع مقدس استان خوزستان با نظارت سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس تاریخ شفاهی آقای محسن پویا رزمنده دفاع مقدس را که توسط آقای غلامرضا جهانی مقدم تدوین گردیده در ۴۴۱ صفحه و به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در قطع وزیری در سال ۹۷ چاپ نموده است.
دغدغه ماندگار کردن لحظه های دفاع مقدس عاملی برای ثبت تاریخ شفاهی راوی شد و از آنجایی که نامبرده متولد اهواز می باشد و از حافظه قابل تحسینی برخوردار است مطالب در ۱۶ فصل تنظیم و با اشرافیت به موقعیت جغرافیایی استان خوزستان از حضور در عملیات های فتح المبین بیت المقدس رمضان والفجر مقدماتی و ۸ ، بدر،خیبر، کربلا های ۵ و ۴ و حوادث قبل و آغازین جنگ مطالب ارائه گردیده است.
علاوه بر آن جنبه ها مختلف دوران دفاع مقدس از جمله نحوه آموزش نظامی انتقال اموال تدارکاتی حال و هوای خانواده ها در هنگام اعزام به حبهه و شرایط شهر اهواز در دوران دفاع مقدس اشاره شده است.
چکیده :
تدوین تاریخ شفاهی رزمنده دفاع مقدس آقای محمد رضا چائیده(اکرام فر) می باشد که با نظارت سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس و توسط ادره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان خوزستان به کوشش آقای سید حسن موسوی طیب در سال ۹۵ و به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه چاپ گردیده است.
راوی کتاب متولد شهر دزفول می باشد لذا بر جغرافیای استلن خوزستان که ناجوانمردانه مورد هجوم دشمن بعثی قرار گرفت مسلط می باشد. در فصول مختلف کتاب نحوه شکل گیری شخصیت راوی از تولد تا تثبیت انقلاب اسلامی و در ادامه حضور در جبهه های حق علیه باطل همچنین خدمات اجتماعی نامبرده در عرصه فرهنگ و شعاور مذهبی بیان گردیده است.
حضور در عملیاتهای طریق القدس ، فتح المبین، بیت المقدس، محرم، و الفجر مقدماتی و یک و ۸ و ۱۰ خیبر، بدر، فاو، کربلای ۴و ۵ تجارب ارزنده ای را به راوی داده تا با نگرش متفاوت دفاع مقدس را روایت کند، ایشان با فرماندهان عالی رتبه دفاع مقدس سرلشگر رضایی و سرلشگر صیاد شیرازی هم رزم بوده و از مدیریت ایشان مطالبی بیان داشته اند.
چکیده :
توسط اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر دفاع مقدس چهارمحال و بختیاری و با نظارت سازمان اسناد کشور تاریخ شفاهی مجتبی عقیلی در سال ۹۶ به همت ابراهیم رحیمی مصاحبه و تدوین و در قطع رقعی به تیراژ ۳۰۰۰ نسخه چاپ گردیده است .
راوی با حضور در جلسات سخنرانی آیت الله خادمی اصفهانی ، مرحوم آیت الله حائری و مرحوم استاد پرورش با وقایع انقلاب آشنا و همزمان با تحصیل در دانشگاه به انقلابیون پیوست
با وقوع جنگ تحمیلی به جبهه اعزام و چون با فنون نظامی آشنایی داشت ( دوره خدمت سربازی را طی کرده بوده ) در پشت جبهه و مناطق جنگی قبل از شروع عملیاتها به نیروهای بسیجی و سربازان آموزشهای نظامی ارائه می دادند ، نحوه و مدت آموزش قابل توجه و مطالب ارزنده ای ارائه میگردد
خدمت در مشاغل فرماندهی بعد از پذیرش قطعنامه در سپاه های استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری در کارنامه ایشان است.
چکیده :
اداره کل بنیاد استان کرمان با نظارت سازمان اسناد ، تاریخ شفاهی محسن میربهرنی را که با همت منصور ایران پور مصاحبه و تدوین گردیده در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در قطع رقعی چاپ نموده است .
راوی متولد خرمشهر میباشند ولیکن بدلیل مهاجرت از این شهر برای حضور در جنگ تحمیلی با نیروهای رزمنده سیستان و بلوچستان ، هرمزگان و کرمان که لشگر ثار الله را تشکیل میدادند همراه میگردد.
اشرافیت ایشان به جغرافیای خوزستان و حضور در مناطق عملیاتی از ابتدا تا پایان جنگ تحمیلی ، هم رزمی با سرداران حاج قاسم سلیمانی ، دکتر قالیباف ، خدمت در ناجا ، سپاه قدس و مدافع حرم ، شرح عملیاتهای کربلای ۴ و ۵ و یک ، خیبر ، بیت المقدس ۷ و تحرکات مذبوحانه دشمن بعثی پس از قبول قطعنامه به ارزش کتاب افزوده است.
چکیده :
کتاب به روایت محمدرضا ایرانمنش با مصاحبه و تدوین محمدرضا مولائی کرمانی در سال ۱۳۹۷ با کمک و همکاری اداره کل بنیاد استان کرمان در ۱۰۰۰ نسخه به رشته درآمده است.
نامبرده متولد شهرستان کرمان بوده و دوران کودکی و نوجوانی را در آنجا سپری کرده و پس از اخذ مدرک دیپلم بعد از پیروزی انقلاب به عنوان نیروی گروه ضربت وارد تشکیلات سپاه میشوند و خاطراتی را از آن دوران بیان میکنند . اولین حضور ایشان در مناطق عملیاتی دیوان دره کردستان بوده و در عملیاتهایی همچون بیت المقدس ، والفجر مقدماتی ، ۸ و ۱۰ و کربلای ۴ و ۵ و سقوط فاو-شلمچه حضور داشته اند .
ایشان در متن کتاب خاطراتی را از طول این ۶۰ ماه حضور خود در مناطق عملیاتی و عملیاتهای انجام شده که حضور داشته است بیان نموده است.
چکیده :
اداره کل بنیاد استان گلستان تاریخ شفاهی آقای غلامرضا احمدی را با مصاحبه گری آقای حسین یاقوتی و با تدوین گری سرکار خانم سمیه خزایی در سال ۱۳۹۷ در قطع رقعی به تعداد ۱۰۰۰ نسخه ثبت می نماید.
آقای میر احمدی ۱۳۳۸ در یکی از روستاهای توابع استان گلستان در خانواده ای مذهبی به دنیا آمده و بزرگ شده است . پس از اخذ مدرک دیپلم سال ۱۳۵۷ وارد نیروی دریایی ارتش میشود .
ایشان مختصری در خصوص غائله گنبد توضیح داده و بعد از گرفتن درجه گروهبان دومی برای انجام خدمت به بندرعباس منتقل شده و بروی ناو نیروی دریایی مشغول میشوند و مواردی را در خصوص ناوها و ماموریتهای آنها بازگو میکنندتا به آمادگاه موشکی بوشهر منتقل میشوند.
در مورد پرواز ۶۵۵ ایران ایر و حمله ناجوانمردانه ناو جنگی وینسنس آمریکا به این پرواز نحوه به میان می آید نامبرده در ناوهای تنب و سبلان هم خدمت کرده است و نهایتا پس از انتقال به تیپ تفنگداران امام حسین (ع) در سال ۱۳۸۷ به بازنشستگی مفتخر میگردند.
چکیده :
اداره کل بنیاد خوزستان با نظارت سازمان اسناد تاریخ شفاهی کریم کریم پور را که به همت سید حسین هاشم پور مصاحبه و تدوین گردیده در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در قطع وزیری چاپ نموده است.
راوی که متولد مسجد سلیمان است در کتاب نحوه پذیرش و اعزام به خدمت سربازی و فراز و نشیب آنرا در رژیم گذشته شرح داده و از حضور در جبهه و عملیاتهای زیر در جنوب و غرب کشور که خود حضور داشته مطالبی بیان می نماید.
فتح الفتوح عملیاتها فتح المبین (شکست حصر سوسنگرد) ، والفجر مقدماتی و ۸ و ۱۰ و عملیات مرصاد ، نصر ۴ و فتح خرمشهر همچنین چگونگی تشکیل بسیج و سپاه و فرماندهان آن تا زمان دوره آقای محسن رضایی و نهایتا کودتاهای نظامی و ... که در کشور می خواسته صورت بگیرد ولی به لطف خدا شناسایی و از بین می روند
چکیده :
اداره کل بنیاد گلستان با نظارت سازمان اسناد تاریخ شفاهی غلامرضا کوکلانی را که به همت اعظم السادات حسینی مصاحبه و حسین عبدی تدوین گردیده در ۱۰۰۰ نسخه با قطع رقعی در سال ۹۷ چاپ کرده است.
راوی کتاب بدلیل تحصیل در دانشسرا و دانشگاه مطالب جامعی در مورد شرایط و فضای سیاسی قبل از انقلاب بر جامعه بیان کرده و فعالیت های خود در شروع انقلاب اسلامی و تهاجم دشمن به میهن اسلامی و نهایتا حضور در جبهه و شرکت در عملیاتهای زی را تشریح میکنند.
فتح المبین ، محرم ، والفجر ۴ و ۸ ، بدر و خیبر و کربلاهای ۱ و ۴ و۵ و ۱۰ و زمین گیر شدن منافقین و دشمنان در عملیات مرصاد و خدمات انجام شده تا سال ۸۸ که از سپاه بازنشسته شدند را در کتاب روایت میکنند .
چکیده :
تاریخ شفاهی غلامرضا عسگری را اداره کل بنیاد گلستان با نظارت سازمان اسناد که توسط حسین یاقوتی مصاحبه و مریم یوسفی پور تدوین گردیده در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در قطع رقعی چاپ نموده است .
راوی کتاب طی چند مرحله تاریخ شفاهی خود را شامل از کودکی تا سال ۵۷ و سپس دوران خدمت سربازی و شروع جنگ تحمیلی و حضور در جبهه های نبرد را بیان میکند .
کوموله ها و نا امنی هایی که در شمالغرب کشور موجب میشدند مفقودالاثر شدن برادرش ، جانبازی خود ، کردستان ، فاو ، شلمچه ، کربلای ۴ ، خدمت در حرم حضرت امام رضا (ع) و دستگیری توسط عوامل ضد انقلاب در غرب کشور در این کتاب روایت شده است .
چکیده :
اداره کل بنیاد استاد کرمان با نظارت سازمان اسناد تاریخ شفاهی علی اکبر حیدری را که را که به همت علی محمدی نسب مصاحبه و تدوین گردیده در ۱۰۰۰ نسخه و قطع وزیری در سال ۹۷ چاپ نموده است .
نام کتاب از خاک متبرک کربلا که پدر راوی بهمراه آورده بوده و در اعزام راوی به جبهه همراه وی بوده گرفته شده است .
راوی با حضور عملیاتهای والفجر مقدماتی و یک ، خیبر ، بدر ، والفجر ۸ و کربلای ۴ و ۵ از رشادتهای رزمندگان دفاع مقدس روایت می کند
نقش پزشکان تبعه هندوستان در معالجه رزمندگان در بیمارستانهای ایران و نحوه مجروحیت و سیر درمان ایشان در کتاب شرح داده شده است .
نقش سپاه در رزم و پشتیبانی از جنگ نیز روایت شده است .
چکیده :
تاریخ شفاهی علی زادخوش به همت اداره کل بنیاد کرمان و با نظارت سازمان اسناد توسط منصور ایرانپور مصاحبه و تدوین و در قطع وزیری در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه چاپ گردیده است .
راوی متولد خانوک کرمان می باشد و همزمان با تحصیل در کنار پدر برای کمک به تهیه معاش خانواده کار می کرده است .
در حوادث منجر به انقلاب اسلامی در کرمان اعم از راهپیمایی ها ، پخش اعلامیه و ... شرکت و آمادگی لازم برای حوادث سخت آینده یعنی جنگ را پیدا می کند .
در مناطق غرب کشور و کردستان ، مرصاد و جنوب کشور در عملیاتهای والفجر ۴ ، حماسه سابله ، فتح ناو ، کربلای ۵ و بیت المقدس ۷ حضور فعال داشته است .
مهمترین ارزش مطالب کتاب ، پرداختن راوی به نقش ترابری در جنگ می باشد که شاید کمتر به آن پرداخته شده ، ایشان فرمانده ترابری لشگر ۴۱ ثارالله در دوران دفاع مقدس بوده اند و مطالب ارزنده ای در این خصوص بیان داشته اند .
چکیده :
کتاب سایت پدافند تاریخ شفاهی محمد تقی تاجیک می باشد که به همت اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان تهران منتشر گردیده است ، مصاحبه و تدوین کتاب را دکتر بهرام مرادی انجام داده ، در سال ۹۸ کتاب به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه و در قطع وزیری چاپ گردیده است
مطالب کتاب در ده فصل گردآوری شده ، فصول اول تا سوم از کودکی تا رویدادهای زمان وقوع انقلاب اسلامی و ورود به دوره های آموزشی نظامی راوی را تشریح می نماید .
با وقوع جنگ تحمیلی به کردستان اعزام می گردد ، به مدت سه سال در جزیره خارک حضور و از ایران اسلامی و ارزشهای آن دفاع می نماید ، به عنوان مامور حفاظت اطلاعات در بندرعباس خدمت کرده و در این زمینه مطالب ارزنده ای ارائه می نماید .
قبل از بکار گیری در سازمان پدافند در نیروی هوایی آجا بعنوان جانشین قرارگاه پدافند انجام وظیفه نموده است ، با اخذ درجه سرتیپ تمامی به افتخار بازنشستگی نائل می گردند و در منطقه ورامین با انجام امور خیریه منشا اثر خیر می باشند .
چکیده :
کتاب از قطع تعلق تا قطع قطعنامه چه گذشت، تاریخ شفاهی محمد کرم ساعد پرو است که توسط اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس قم در سال ۹۷ و به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه توسط ناشر بین الحرمین منتشر گردیده است
کتاب که روایت یک نفر روحانی از دوران دفاع مقدس می باشد نقش این قشر از جامعه را در افزایش روحیه رزمندگان و غلبه بر دشمن بعثی را توصیف می نماید .
راوی متولد کوهدشت لرستان بوده در ۵ فصل مطالب ایشان در کتاب ثبت گردیده است .
دوران کودکی و نوجوانی و آمادگی برای حضور در تظاهرات زمان ابتدایی انقلاب و سپس حضور در حوزه علمیه و نقش دکتر شریعتی و مرحوم طالقانی و حضرت امام (ره) در به ثمر رسیدن انقلاب ، اعزام به جبهه توسط سپاه محل سکونت و حضور در مناطق عملیاتی غرب و جنوب کشور ، قطعنامه و پایان دفاع مقدس و هجرت به قم و مطالب ارزنده دیگر در کتاب به قلم راوی که نویسنده کتاب هم هست آورده شده است .
چکیده :
کتاب یک قطره از هزاران تاریخ شفاهی محمدعلی بارانی است که توسط امیرمحمد عباس نژاد تدوین و به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان تهران در سال ۹۸ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه منتشر گردیده است .
کتاب در ۱۴ فصل صفحه بندی گردیده و از دوران کودکی تا عضویت در سپاه در فصول یک و دو مطالب بیان گردیده است . راوی در مقابله با غائله گنبد حضور داشته و در دوران دفاع مقدس در غرب کشور ، عملیاتهای والفجر ۴ و ۶ ، کربلای ۴ در مقابل دشمنان مبارزه نموده است ، با اعزام به لبنان براندوخته های خود افزوده و سپس در دانشگاه امام حسین (ع) ادامه تحصیل و در رشته های رزمی تا سطح مربیگری ارتقاء یافته در تربیت بدنی سپاه ، دانشجویی دانشگاه امام حسین (ع) مسئولیت داشته واز برادر شهید خود حکایاتی بیان می دارد ، پس از بازنشستگی با درجه سرتیپ دومی نیز در تحقیق و پژوهش حوزه دفاع مقدس فعال می باشد .
چکیده :
کتاب یک قدمی جبهه تاریخ شفاهی آقای قدرت الله محققی بوده که در سال ۱۳۹۷ با همکاری اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان قم در ۱۱۱ صفحه توسط خود راوی تدوین گردیده است . تیراژ این کتاب ۱۰۰۰ نسخه در قطع رقعی به چاپ رسیده است .
کتاب در سه فصل تنظیم شده که فصل اول آن به زندگی شخصی راوی پرداخته است که متولد ۱۳۴۵ روستای مریج محله از توابع مازندران می باشد ، سال ۱۳۶۴ به حوزه علمیه آمل رفته و پس از طی مراحل مختلف سال ۱۳۸۰ تحصیلات دانشگاهی را به پایان رسانده است . سال ۶۸ ازدواج کرده ، عنوان مقالات و کتب تالیفی ایشان در آخر فصل اول قید گردیده است .
در فصل دوم کتاب به فعالیتهای ایشان در پایگاه بسیج بابلسر از سال ۱۳۶۱ تا پایان دوره آموزشی و اعزام به جبهه پرداخته است . فصل سوم کتاب وقایع رخ داده برای ایشان در مناطق عملیاتی را مطرح کرده است که مهرماه ۱۳۶۱ از رامسر به جبهه اسلام آباد غرب اعزام شده و در مریوان و سنندج نیز مدتی بوده که در طول کتاب خاطرات و اتفاقاتی را به صورت مختصر بیان نموده است،راوی بهترین دوران زندگی خود را ایام جبهه و حضور در گردان عاشورا می داند .
چکیده :
کتاب راهی برای خروج تاریخ شفاهی علی اصغر باقری است که به کوشش ابوالقاسم شایق تدوین و توسط انتشارات خط شکن یزد در سال ۹۸ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه چاپ گردیده است
کتاب در هجده فصل صفحه بندی شده که فصول اول و دوم و سوم به دوران کودکی تا شروع جنگ تحمیلی پرداخته و سپس اعزام راوی به منطقه جنگی غرب کشور و اسارت به دست ضد انقلاب و عضویت در سپاه ، شرایط جنگی غرب کشور و سپس در فصل ۵ اعزام به منطقه جنوب کشور و حضور در پایگاه گلف ، حضور شهید آیت الاصدوقی در جبهه ، عملیات فرماندهی کل قوا ، بیت المقدس ، فتح المبین ، خدمت در مرکز آموزشی یزد ، طراحی یک قطعه از سلاح جنگی ، نحوه تشکیل تیپ ۱۸ الغدیر ، جبهه طلائیه ، ماموریت واحد تخریب ، عملیات بدر ، جزایر مجنون ، عملیات خیبر ، واحد مهندسی رزمی مجروحیت با انفجار مین عملیاتهای والفجر ۸ ، کربلای ۴ ، کربلای ۵ ، سقوط فاو ، خدمت در جنوب شرق کشور و بسیاری مطالب ارزنده دیگر در کتاب روایت شده است
چکیده :
کتاب حاج مظفر تاریخ شفاهی آقای مظفر غفاری بوده که توسط آقای حسن رضایی خیر آبادی مصاحبه و تدوین شده است سال ۱۳۹۷ کتاب در ۳۰۰ نسخه در ۲۱۹ صفحه در قطع رقعی توسط اداره کل حفظ آثار استان چهار محال و بختیاری به چاپ رسیده است .
آقای مظفر متولد ۱۳۳۰ در نقنه بوده در سال ۱۳۵۳ ازدواج کرده و صاحب ۶ فرزند می باشد و تا مقطع فوق دیپلم بعد از اتمام جنگ ادامه تحصیل داده است و ۱۰۹ ماه سابقه جبهه را در کارنامه خود دارا می باشد .
فصول دوم و سوم کتاب مختصر در خصوص پیروزی انقلاب و آغاز فتنه ی کردستان تا شروع جنگ تحمیلی را بازگو نموده است فصل چهارم کتاب به دفاع مقدس و یازده عملیاتی که راوی در آن حضور داشته اند مربوط بوده که فقط عملیات فتح المبین را به خاطر داشته و عنوان نموده است . ایشان در ۹ مرحله در عملیاتهای مختلف مجروح شده است و در فصولی دیگر به معرفی شهدای نقنه و بروجن پرداخته است .
بدلیل عدم حضور ذهن بیشتر اتفاقات رخ داده برای ایشان از زبان دیگران در فصل نهم کتاب روایت شده است
چکیده :
کتاب یاد یاران تاریخ شفاهی آقای غلامرضا بابایی اصل بوده که توسط اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان قم در سال ۱۳۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در ۱۳۹ صفحه به چاپ رسیده است . تهیه و تدوین کتاب توسط آقایان عباس حاجی بابایی و وحید رسولی صورت گرفته است
نامبرده در شهرستان خوی سال ۱۳۳۹ متولد شده است .بعد از اتمام دوران دبیرستان همزمان جذب سپاه پاسداران شده و مدرک کارشناسی ارشد خود را در سال ۸۵ دریافت نموده است . در طول دوران دفاع در مناطق عملیاتی غرب در ماموریتهای مختلف همچون نقده ، سقوط پادگان مهاباد و دره قاسملو شرکت نموده.در خصوص افرادی همچون شهیدان محمد بروجردی و علی صیاد شیرازی که نقش کلیدی در کردستان داشته اند مواردی را ذکر کرده است . نامبرده در سال ۶۰ ازدواج کرده و در سال ۱۳۸۸ بازنشسته شده است و پس از آن ضمن تدریس در کلاسهای مختلف، پیرامون عناوین نامگذاری شده هر سال توسط مقام معظم رهبری مقالاتی تدوین نموده است.
چکیده :
کتاب آقا تقی تاریخ شفاهی تقی شفیعی است که توسط سیده زهره علمدار تدوین و به همت اداره کل بنیاد حفظ آثار چهار محال و بختیاری در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه منتشر گردیده است .
کتاب در هشت فصل صفحه آرایی و با مرور دوران کودکی تا پیروزی انقلاب اسلامی و عضویت راوی در سپاه پاسداران شهرکرد و شرح قائله کردستان و حضور ایشان در جبهه و عملیاتهای والفجر ۸ ، کربلای ۵ ، بیت المقدس ۷ و منطقه آلواتان می پردازد .
کارشکنی و عدم همکاری تامین مهمات برای ادامه جنگ توسط رئیس جمهور وقت کشور (بنی صدر) ، نحوه آموزش به نیروهای اعزامی به جبهه ، نقش فرماندهان دفاع مقدس استان از جمله رشادت شهید حسینعلی ترکی و حضور پر شور عشایر استان در مناطق جنگی ، والفجر ۸ ، کربلای ۵ ، انواع موانع دشمن در جنگ، عملیات رمضان ، والفجر مقدماتی، بیت المقدس ، شهادت برادر راوی در عملیات رمضان ، شهادت شهید استکی که در حادثه هفتم تیر با شهید بهشتی آسمانی شدند ، و بسیاری مطالب ارزنده دیگر در کتاب روایت گردیده است .
چکیده :
کتاب همیشه تنها تاریخ شفاهی سرهنگ سید محمد حسینی بوده که به کوشش محمد معینی تدوین و با همکاری اداره کل بنیاد حقظ آثار دفاع مقدس استان یزد سال ۱۳۹۸ در ۱۹۴ صفحه به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه به چاپ رسیده است .
سید محمد حسینی متولد ۱۳۴۰ در شهرستان یزد می باشد که تا مقطع لیسانس به تحصیلات ادامه داده است و پس از بازنشستگی به عنوان وکیل دادگستری انجام وظیفه می نماید . در ابتدای کتاب وضعیت نابسامان قبل از انقلاب را بیان کرده و بعد از آن یک سری فعالیتهای انقلابی آن زمان که خود نیز نقشی در آنها داشته را مطرح نموده است سال ۱۳۵۸ به خدمت سربازی اعزام شده در سال ۵۹ به عضویت رسمی سپاه پاسداران در می آید در متن کتاب خاطرات و اتفاقاتی از دوران حضور خود در جبهه را مطرح نموده است .
نامبرده زمان تولد سومین فرزند خود مجروح و در بیمارستان بستری بوده است . این مجروحیت در عملیات بیت المقدس ۴ صورت گرفته است . ایشان ابتدا در منطقه سیستان و بلوچستان بوده و بعدا به منطقه جنوب کشور منتقل می شود . در قسمتی از کتاب عملیات فتح المبین را از دیدگاه خود به صورت کامل تشریح می نماید در عملیاتهای خیبر ، بدر، کربلای ۴و۵و۸ ، والفجر۸ و بیت المقدس ۴ حضور داشته اند .
چکیده :
کتاب قطره ای از اقیانوس تاریخ شفاهی اکبر فتوحی فیروز آباد می باشد که به کوشش ولی سلطانی گرد فرامرزی تدوین و به همت اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان یزد توسط ناشر خط شکن در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه چاپ گردیده است
راوی که یکی از سرداران سپاه می باشد در ۸ فصل روایت کودکی ، تحصیلات ، سربازی ، تشکیل خانواده ، استخدام در سپاه و ورود به جبهه های دفاع مقدس و خدمت در تیپ الغدیر یزد تا پایان دفاع مقدس و شرح وقایع قبول قطعنامه ۵۹۸ را بیان کرده و نهایتا خدمت در کسوت فرماندهی سپاه الغدیر یزد و انفصال از خدمت در سال ۹۶مطالبی است که در کتاب روایت می نماید.
بیست عملیات پدافندی در دوران دفاع مقدس از زبان ایشان در کتاب شرح داده شده است .
چکیده :
کتاب من زمین گیر شدم تاریخ شفاهی ولی سلطانی گرد فرامرزی بوده که با همکاری اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان یزد در سال ۱۳۹۸ به کوشش خود راوی در ۲۶۸ صفحه به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه تدوین و منتشر گردیده است .
آقای ولی سلطانی متولد ۱۳۴۵ در شهرستان یزد می باشد . ابتدای کتاب به معرفی خانواده ، نحوه تحصیل و چگونگی پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و ورود به بسیج در سال ۱۳۶۰ اختصاص داده شده است . سال ۱۳۶۳ جذب سپاه پاسداران شده و در سال ۱۳۹۲ بازنشسته شده است . آذر ماه سال ۶۰ اولین اعزام ایشان از یزد به منطقه عملیاتی جنوب کشور بوده است و خاطراتی را از زمان حرکت و اتفاقات رخ داده در مناطق عملیاتی را بیان نموده است . در عملیاتهای بدر ، والفجر ۸ ، کربلای ۴ و ۵ و ۸ حضور داشته است .
پایان کتاب یک سری دست نوشته و تصاویری که گویای مطالب داخل کتاب می باشند به همراه اسامی شهدایی که در کتاب از آنها یاد شده است درج گردیده است .
چکیده :
کتاب من بودم و محسن تاریخ شفاهی ابوالفضل یزدیان می باشد که توسط عباس حاجی بابایی و وحید رسولی تدوین و به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس بنیاد قم در سال ۹۷ به تیراژ ۱۰۰۰ نسخه چاپ گردیده است .
شرح دوران کودکی تا اعزام به خدمت مقدس سربازی و تحولات انقلاب اسلامی در سال ۵۷ ، استخدام در سپاه و اعزام به جبهه در لشکر ۱۷ علی ابن ابیطالب (ع) قم ، مبارزه در جبهه های غرب و کردستان و سردشت ، مقابله با کومله و دمکراتها ، شرح سومین ازدواج راوی و نهایتا علت وابستگی به شهید محسن یزدیان و بیان روایت حالات این شهید عزیز در کتاب تشریح گردیده است .
چکیده :
کتاب پرواز ۴۰۴ روایت تاریخ شفاهی سید کامل کاملی است که توسط اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان کرمان با نظارت سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس کشور توسط محمد قربانی خنامائی ضبط و ثبت و توسط محمد حسن میرزایی تدوین گردیده است ، این کتاب در قطع رقعی در سال ۱۳۹۷ در تیراژ ۱۰۰۰ جلد چاپ و در اختیار علاقمندان قرار گرفته است
راوی پس از شرح مختصری از زندگینامه خود نحوه ورود به ارتش ج.ا.ا و آموزشهای ارائه شده در هوانیروز همچنین شرح چندین مورد حادثه در حین ماموریت با بالگرد که منجر به مجروحیت ایشان گردیده است ، به دلیل بستری شدن در بیمارستان زمینه ملاقات با شهید رجائی که از جانبازان عیادت میکردند فراهم می گردد، از نسخت وزیر شهید درخواست تامین مکانی برای اسکان خانواده جانبازان شهرستانی در تهران میکند که موافقت مینمایند و این مکان احداث میگردد.
حضور تیمسار ظهیر نژاد ریاست ستاد کل ارتش ج.ا.ا در جبهه و پرواز راوی با دو خلبان دیگر در منطقه و تامین امنیت هیات بازدید کننده و جلوگیری از شهادت یا اسارت تیمسار بدست دشمن نیز در کتاب روایت شده است.
- بازدید: ۱۱۱۸
سیزدهمین جلسه شورای اسنادی با حضور مسئولین اسنادی سازمانهای لشکری و کشوری روز دوشنبه مورخ ۹۸/۰۴/۳۱ همزمان با سالروز شهادت سرلشکر خلبان عباس دوران در سالن جلسات بسیج صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از ساعت ۰۹ لغایت ۱۰:۳۰ برگزار و سپس نفرات حاضر در جلسه از آرشیو آن سازمان بازدید نمودند.
- بازدید: ۳۹۴
در تاریخ هشتم تیر ماه ۱۳۶۶ هواپیماهای بمب افکن عراقی با بمب های شیمیایی به ۴ نقطه پرازدحام شهر سردش حمله کرد و بیش از ۵۰۰۰ نفر غیر نظامی را کشته و ۷۰۰۰ نفر را مجروح نمود به همین دلیل ۸ تیر ماه روز مبارزه با سلاح های شیمیایی و میکروبی نامگذاری گردید.
لازم به ذکر است اولین حمله شیمیایی کشور عراق به ایران که توسط سازمان ملل نیز به ثبت رسیده است مربوط به سال ۱۳۵۹ در منطقه غرب کشور ایران است.
تصاویر زیر نمایانگر بخشی از این جنایات رژیم بعث عراق در زمان جنگ تحمیلی ایران می باشد.
مصدومین شیمیایی
تهران،بیمارستان لقمان
سال ۱۳۶۷
عکاس:سعید صادقی
بمباران شیمیایی
اطراف حلبچه
سال۱۳۶۷
عکاس: احمد ناطقی
مصدومین شیمیایی
تهران-بیمارستان بقیه الله
سال ۱۳۶۶
عکاس: سیف الله طاهری
بمباران شیمیایی
حلبچه
اسفند ۱۳۶۶
عکاس: احمد ناطقی
- بازدید: ۴۸۹
همزمان با دومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاعمقدس» که در سالن قلم کتابخانه ملی برگزار شد، ۱۰۰ عنوان کتاب با موضوع تاریخ شفاهی دفاع مقدس رونمایی و از دو سازمان برتر، پدیدآورندگان ۶ کتاب برتر و ناشران برتر استانی در این حوزه، تجلیل بهعمل آمد.
کتابهای برتر تاریخ شفاهی دفاع مقدس
«فرجام شکیبایی»
تجلیل از موسی مرامی؛ راوی کتاب / تجلیل از علیحسین فتحیپور؛ تدوینگر کتاب / تجلیل از زهرا اکرمزاده؛ مسئول تاریخ شفاهی استان آذربایجان غربی
«هفتاد متر تا رهایی»
تجلیل از رمضانعلی صیدانلو؛ راوی کتاب / تجلیل از علی کاوه؛ تدوینگر کتاب / تجلیل از سید حسین ولیپور؛ مسئول تاریخ شفاهی استان مازندران
«سالهای بیستاره»
تجلیل از عبدالرسول میرفلاح؛ راوی کتاب / تجلیل از محمدعلی فتحی؛ تدوینگر کتاب / تجلیل از داود سید محسنی؛ مسئول تاریخ شفاهی استان یزد
«حماسه بازیدراز»
تجلیل از سرتیپ دوم بازنشسته امیر محمود بدری؛ راوی کتاب / تجلیل از مهرداد رضاییفر؛ تدوینگر کتاب / تجلیل از زهرا باقری؛ مسئول تاریخ شفاهی استان کرمانشاه
«حاج قاسم خلبان»
تجلیل از سرهنگ خلبان قاسم ژنده رزمی؛ راوی کتاب / تجلیل از سرهنگ دوم خلبان بهرام مرادی؛ تدوینگر کتاب / تجلیل از محمد تاجیک؛ مسئول تاریخ شفاهی تهران
«اسطورههای ماندگار»
تجلیل از حمید دعائی؛ تدوینگر کتاب / تجلیل از حجتالله ترشیزی؛ مدیرکل امور ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی
ناشران برتر استانی
تجلیل از مرادعلی کرمانی؛ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان کرمانشاه
تجلیل از سرتیپ دوم پاسدار عبدالله ملکی؛ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان مازندران
تجلیل از سرتیپ دوم پاسدار رضا هدایتی؛ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان یزد
تجلیل از سرهنگ پاسدار احیاء محمد امیری؛ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان خراسان شمالی
تجلیل از سرهنگ پاسدار قاسم محمدی؛ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان زنجان
سازمانهای برتر در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس
تجلیل از سرتیپ دوم پاسدار محمدعلی نائینی؛ رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
تجلیل از حجتالله ترشیزی؛ مدیرکل امور ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی
- بازدید: ۵۳۶
دریابان شمعخانی در همایش «تاریخ شفاهی دفاع مقدس»، گفت: در انعکاس جنگ در قالب کتاب و غیره، بیشتر به بخش حماسی آن پرداختهایم. امیدواریم تاریخ شفاهی بتواند فرازهای جنگ را با ادبیات تطبیقی به درستی منتقل کند.
دومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاعمقدس»، با حضور امیر دریابان علی شمعخانی؛ دبیر شورای عالی امنیت ملی و جمعی از مسئولان نهادهای مرتبط با حوزه دفاعمقدس و اهالی فرهنگ و قلم در کتابخانه ملی برگزار شد.
دریابان شمخانی در این آئین با اشاره به اهمیت کتاب در زنده نگهداشتن تاریخ، بیان کرد: تمدنهای بسیاری زائل شدند، اما کتاب آنها را در ذهن بشر زنده نگه داشت. تمدن اسلامی هم همین وضعیت را در تاریخ حیات تمدنی خود طی کرد. وقتی دانشمندان بزرگ اسلامی بروز و ظهور پیدا کردند و جغرافیای اسلامی گستره بزرگی از جهان را دربر گرفت، کتاب بود که به ما یادآوری کرد چه پشتوانه عظیمی داشتیم. قرآن کریم هم وحی بشری برای تاکید بر تجربه مفید گذشته است.
وی افزود: امروز در این عرصه با دو پدیده فضای مجازی و جنگ ادراکی روبهرو هستیم که این نوع جنگ عوارضی همچون تحریف واقعیت، بیان قسمتی از واقعیت یا نادیدهگرفتن واقعیت را به همراه دارد و نسل جوان ما امروز با این مسائل درگیر است. دادن آدرس درست، اگر عاری از غلو باشد، میتواند ذهن جستجوگر جوان ما را سیراب کند.
شمخانی همچنین گفت: اهمیت تدوین درست، دقیق، غیرجناحی، غیرسازمانی تاریخ شفاهی جنگ هم برای نسل امروز و هم برای نسل آتی خوراک فکری خوبی است که وظیفه مرکز اسناد دفاعمقدس نیز همین است. چرا امروز که درگیر جنگ تمامعیار هستیم، در خلأ تشییع پیکر شهدا، پرواز هواپیماهای نظامی و شلیک موشک، قادر نیستیم آنطور که در هشت سال دفاعمقدس عمل کردیم، امروز نیز همانگونه رفتار کنیم؟ امروز بیان میکنیم که در جنگ هستیم، اما این بیان باور عملی همه ما نیست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: در روزهای آغازین جنگ، دچار همین وضعیت بودیم؛ عدهای میجنگیدند، عدهای فریاد میزدند و کمک میخواستند که جنگ است و عدهای هم بیتفاوت بودند. حوادث بزرگی رخ داد. چه شد که ایثار محور حضور مردم در جنگ قرار گرفت؟ ما ۱۴۰۰ سال زیارت عاشورا میخواندیم، ولی چه شد که آموزههای دینی به رفتار عملی رزمندگان و ملت ایران تبدیل شد؟ چه شد که آیات جهادی قرآن در زندگی مردم برجسته شد و چرا امروز قادر نیستیم همان فرهنگ را دستمایه مقابله با جنگ ناجوانمردانهای کنیم که شرط اساسی پیروزی در آن وحدت، هممحوری با رهبری و حضور مردم در صحنه است؟
وی در ادامه اظهار کرد: امروز گستره تاریخ شفاهی جنگ به تعداد افرادی است که آن زمان درگیر جنگ بودهاند. جنگ را باید از محدوده تعدادی از فرماندهان به وسعت تمامی شرکتکنندگان و مردمی که در آن ایام درگیر جنگ بودند، تبدیل کنیم. هرچه میزان حضور مردم در تاریخ شفاهی جنگ بیشتر باشد، صحت مطالب بالا خواهد رفت. نکته مهم در این زمینه این است که تاکنون در انعکاس جنگ در قالب کتاب و دیگر قالبها بیشتر به بخش حماسی آن پرداختهایم و لازم است به تمام ابعاد جنگ توجه داشته باشیم. امیدواریم تاریخ شفاهی جنگ بتواند فرازهای جنگ را با ادبیات تطبیقی به درستی ثبت و منتقل کند.
شمخانی همچنین گفت: امروز پایاننامههای بسیاری وجود دارد که شخصی که آنرا امضا کرده با کسی که آن را نوشته، دو نفر متفاوتند. در مورد بسیاری از کتابها نیز وضعیت به همینگونه است. باید در تاریخ شفاهی دقت کنیم که این تاریخ دچار غلو و یا کمگویی نشود که نیازمند دقت بسیاری است. امروز صاحب جمعیت بسیاری در نهادهای مختلف همچون جهاد، نیروی انتظامی، بسیج، ارتش و سپاه هستیم که هرکدام ظرفیت مناسبی را برای ارائه تاریخ واقعی جنگ میتوانند در اختیارمان قرار دهند که باید از این ظرفیت بهترین استفاده را کرد.
چاپ ۱۸۰ کتاب و جمعآوری ۱۰ میلیون برگ سند
سردار بهمن کارگر؛ رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس نیز در سخنانی، بیان کرد: مقام معظم رهبری سال گذشته در دیداری که با مسئولان راهیان نور داشتند، تاکید کردند که اگر ۳۰۰ سال دیگر هم از جنگ بگذرد، باز هم این حوزه جای کار دارد. لذا بر ایناساس یکی از کارهای مهمی که در دستور کار ما قرار گرفت، حفظ اسناد بود. تا چند سال گذشته وضعیت اسناد دفاعمقدس در سراسر کشور مناسب نبود. از چهار سال قبل برای ساماندهی این اسناد سازمان اسناد و مدارک دفاعمقدس تاسیس شد و با توافق سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران بنا شد که در همین مرکز استقرار پیدا کند.
وی افزود: ابلاغ آئیننامه حفظ اسناد، انتخاب ۱۸ نماینده تامالاختیار از دستگاههای لشکری و کشوری برای شورا، جمعآوری حدود ۱۰ میلیون برگ سند، جمعآوری ۹ هزار و ۶۰۰ ساعت فیلم و صوت، اسکن اسناد بسیج و هلال احمر، تهیه ۳۰ هزار برگ سند از خارج و ساماندهی این اسناد، پیادهسازی پنج هزار و ۶۰۰ ساعت مصاحبه و تدوین آنها، چاپ ۱۸۰ عنوان کتاب که صدعنوان آن امروز رونمایی میشود و برگزاری نشستها و کارگاههای آموزشی، ازجمله اقداماتی است که تاکنون صورت گرفته است.
سردار کارگر گفت: دفاعمقدس در سطح کشور فقط به نیروهای مسلح خلاصه نمیشود، بلکه فعالیت در این حوزه، نیازمند یک حرکت ملی است. ما در بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاعمقدس این موضوع را ملی دیدیم و از مسائل سیاسی و جناحی حذر کردیم. امیدواریم بتوانیم اسناد دفاعمقدس را بدون تحریف نشان دهیم.
داشتههای مکتوب و شنیداری تاریخ شفاهی سرمایه ارزشمندی است
اشرف بروجردی؛ رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز در بخش دیگری از این برنامه گفت: امروز آنچه رسالت و مسئولیت ما بهعنوان نسل اول انقلاب برای دفاع از حریم این سرزمین است، اقتضا میکند که آفریدههای آن زمان را به نوان یک میراث برای نسل امروز و آینده حفظ کنیم و این رسالت تکتک ما است. براساس قانون و وظیفه، این امر برعهده کتابخانه ملی است تا بتوانیم داشتههای مکتوب و شنیداری را حفظ کنیم. این یافتهها و داشتهها برای جامعه ما سرمایه ارزشمندی است که میتوانیم از آن بهره لازم را ببریم و ضرورت دارد که این سرمایه برای پاسخگویی درست به آیندگان حفظ شود.
وی ادامه داد: این خاطرات از برهه مهمی از تاریخ ایران باید نزدیک به صحت باشد. ممکن است حافظه تاریخی ما با گذر زمان دچار فراموشی شود، لذا باید این خاطرات بازخوانی و به حافظه تاریخ بازگردد. چه در قالب کتاب، ادبیات، فیلم و ... باید به این عرصهها بیشتر ورود کنیم. تاریخ شفاهی هم بخش دیگر از این قالبهاست که متولی اصلی آن سازمان اسناد و کتابخانه ملی است، ولی این امر به این معنا نیست که همه اسناد در سازمان وجود داشته باشد، بلکه براساس مصوبه هیات دولت در سال گذشته همه دستگاهها موظف به نگارش تاریخ شفاهی خود هستند؛ به این موضوع باید به چشم حفظ سرمایه این سرزمین نگاه کرد. امیدواریم این حرکت و گام مثبت ماندگار شود.
جلوگیری از تحریف وقایع دفاع مقدس هدف برگزاری این همایش است
سردار غلامرضا علاماتی؛ دبیر علمی دومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» نیز در این همایش، با اشاره به ضرورتهای این برنامه و مراحل اجرایی آن، اظهار کرد: تاریخ شفاهی دفاع مقدس به معنای جمعآوری اطلاعات، خاطرات و تجربیات شخصی افراد سهیم در رخدادهای تاریخی دوران هشت سال دفاع مقدس است که بهصورت زبانی و شنیداری از شاهدان عینی که همان رزمندگان هستند و بهعنوان یک سند دستاول تاریخی محسوب میشوند، دریافت و ضبط و ثبت میشوند تا حادثه بزرگ دفاع مقدس، ماندگار و به آیندگان منتقل شود.
وی درباره اهداف برگزاری این همایش، ادامه داد: همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» با هدف تبیین علمی رخدادها و حوادث بزرگ هشت سال دفاع مقدس از زبان ایثارگران و انتقال آنها به نسلهای آینده، برای جلوگیری از نابودی و تحریف وقایع هشت سال دفاع مقدس در چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، برنامهریزی شد.
رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس، با اشاره به محورهای اصلی همایش گفت: این همایش در پنج محور «مبانی نظری و پیشینههای تاریخ شفاهی دفاع مقدس»، «تاریخ شفاهی دفاع مقدس؛ ضرورتها و فرصتها»، «سیاستگذاری و نقش سازمانهای لشکری و دستگاههای کشوری در تاریخ شفاهی دفاع مقدس»، «آسیبشناسی و موانع پیشروی تاریخ شفاهی» و سایر موضوعات مرتبط، برنامهریزی شده است.
سردار علاماتی افزود: فراخوان همایش، شهریورماه سال جاری اعلام و دو بار نیز تمدید شد و در نهایت یکشنبه ۱۲ اسفندماه، آئین اختتامیه این همایش برگزار میشود. بالغ بر ۱۴۱ مقاله به دبیرخانه همایش رسید که پس از داوری در کمیته علمی، ۱۵ مقاله برتر انتخاب شد که در روز همایش ارائه میشوند. به دلیل سطح علمی بالا، این همایش در پایگاه علوم استنادی جهان اسلام نمایه شد و مقالات پذیرفته شده نیز در نشریات علمی پژوهشی چاپ میشوند.
دبیر علمی دومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس»، تصریح کرد: این همایش با مشارکت پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و ۲۰ سازمان دیگر برنامهریزی شد.
در بخش پایانی این آئین، پس از رونمایی از یکصد عنوان کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس، از کتابهای برتر و ناشران برتر استانی در این حوزه، تجلیل شد.
- بازدید: ۴۰۰
کارگاه آموزشی «تفاوتهای تاریخ شفاهی و خاطرهنویسی» چهارشنبه ۲۸ آذر ماه در اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان گلستان با حضور سردار غلامرضا علاماتی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس برگزار خواهد شد.
در این سفر استانی از بخشهای تخصصی اداره کل بنیاد حفظ آثار این استان بازدید به عمل خواهد آمد. همچنین جلساتی با شورای هماهنگی اسناد، استاندار، فرمانده سپاه، فرمانده قرارگاه، فرمانده ناجا و همچنین ارشد نظامی استان گلستان تسهیل واگذاری اسناد و مدارک دفاع مقدس به بخش اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس برگزار خواهد شد.
سردار علاماتی به همراه هیات همراه همچنین روز پنج شنبه ۲۹ آذر جهت بازدید از بخشهای مختلف اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان مازندران به این استان سفر خواهد کرد.
- بازدید: ۴۳۰
رییس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس گفت: همایش ملی تاریخ شفاهی با حضور مقامات لشکری و کشوری ۷ اسفند سال جاری در سالن همایشهای بینالمللی کتابخانه ملی برگزار میشود.
سردار غلامرضا علاماتی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس از برگزاری دومین همایش تاریخ شفاهی خبر داد و اظهار داشت: سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس و پژوهشکده اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با همکاری نهادهای پژوهشی، دانشگاهی، نظامی و سایر مراکز و موسسات دومین همایش ملی تاریخ شفاهی را تاریخ ۷ اسفند ۹۷ در سالن همایشهای بینالمللی کتابخانه ملی با حضور مقامات لشکری و کشوری برگزار میشود.
وی افزود: در این مراسم از ۱۰۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی رونمایی خواهد شد. همچنین از ۵۰۰ نویسنده و برگزیدگان مقالات ارسالی به این همایش تقدیر به عمل خواهد آمد.
رییس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس با بیان اینکه دومین فراخوان این همایش اعلام شده است، اظهارکرد: علاقمندان میتوانند مقالههای خود را تا ۲۰ دی ماه به پست الکترونیک این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید ارسال کنند. مقالات پذیرفته شده در پایگاه اسنادی علوم جهان اسلام ISC نمایه شده و در فصلنامههای علمی و پژوهشی و علمی ترویجی به چاپ خواهد رسید. همچنین محورهای اصلی این همایش اعم از مبانی نظری و پیشینه تاریخ شفاهی دفاع مقدس، تاریخ شفاهی دفاع مقدس، ضرورتها و فرصتها، سیاست گذاری و نقش سازمانهای لشکری و کشوری در تاریخ شفاهی، آسیب شناسی و موانع پیش روی تاریخ شفاهی دفاع مقدس و سایر موضوعات مرتبط با تاریخ شفاهی دفاع مقدس طبقه بندی شده است.
- بازدید: ۱۰۸۵
يازده سال پس از تهاجم عراق به ايران و سه سال و سه ماه پس از برقراري آتشبس در مرزهاي ايران و عراق در ۲۹ مرداد ۱۳۶۷، و درحاليكه عراق با تنبيه شوراي امنيت سازمان ملل متحد به دليل تجاوز به كويت روبهرو شده بود، خاوير پرز دكوئيار، دبيركل سازمان ملل، پس از دريافت گزارش دو كشور عراق (۷ شهريور ۱۳۷۰) و ايران (۲۴ شهريور ۱۳۷۰) و مطالعه و ارائه اين مستندات به يك گروه كارشناسان خبره بلژيكي به انتخاب خود، در ۹ دسامبر ۱۹۹۱ (۱۸ آذر ۱۳۷۱) گزارش نهايي خود را حاضر و به شوراي امنيت سازمان ملل ارائه داد.
دكوئيار در اين گزارش، با اشاره كوتاهي به روند جنگ عراق و ايران، عراق را بهعنوان مسئول و آغازگر جنگ در تاريخ ۳۱ شهريور ۱۳۵۹ معرفي كرد و دلايل اين كشور براي شروع جنگ را غيرقابلقبول و ناكافي دانست. بيست روز پس از ارائه اين گزارش و با اتمام دوره مسئوليت دكوئيار در سازمان ملل، وي جاي خود را به پطروس پطروس غالي داد.
لازم به توضيح است كه ارائه اين گزارش بر اساس بند ۶ قطعنامه ۵۹۸ بود كه در آن دبيركل موظف شده بود تا آغازگر جنگ ايران و عراق را به شوراي امنيت سازمان ملل معرفي كند. با توجه به اين مسئله، دكوئيار در ۲۳ مرداد ۱۳۷۰ از دو كشور ايران و عراق درخواست كرد تا در گزارشهاي جامعي، دلايل خود را درباره آغاز كننده جنگ اعلام دارند. ايران مستندات خود را كه متكي بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد درخصوص دفاع مشروع كشورها در زمان تجاوز به حريم خود ميباشد، در ۲۴ شهريور ۱۳۷۰ به دبيركل ارائه داد.
معرفي عراق بهعنوان مسئول و آغازگر جنگ، از منظر حقوقي داراي پيامدهاي بسيار مهمي براي جمهوري اسلامي ايران است؛ چرا كه از يك سو نشان ميدهد كه جمهوري اسلامي ايران در دفاع از تماميت ارضي و موجوديت خويش در مقابل تجاوز عراق بر اساس ماده ۵۱ منشور ملل متحد، مختار و محق بوده است. در واقع، معرفي عراق بهعنوان آغازگر جنگ حقانيت ايران را در طول جنگ به اثبات رساند. از سوي ديگر ازمنظر حقوق بينالملل و منشور ملل متحد، شوراي امنيت سازمان ملل پس از معرفي متجاوز بايستي اقدامات لازم را براي پايان جنگ، تخليۀ خاك كشور اشغالشده، دريافت غرامت از متجاوز و تنبيه متجاوز انجام دهد.
البته شوراي امنيت پس از دريافت اين گزارش، و با وجود پذيرش واقعيت آن، سكوت پيشه نمود و اقدامهاي آتي را در مورد متجاوز اعمال نكرد. از ابتداي تهاجم عراق، هيچ واكنشي از طرف شوراي امنيت در قبال حمله عراق به ايران صورت نگرفت. ازاينرو، جمهوري اسلامي ايران دائماً از شوراي امنيت در طول جنگ به خاطر مواضع جانبدارانهاش انتقاد كرده و انتظار داشت كه در وهله اول و پيش از هرگونه اقدامي، عراق بهعنوان متجاوز معرفي شود تا به اين وسيله مقدمات صلح و آتشبس فراهم گردد.
متن ترجمه گزارش دبيركل سازمان ملل به شرح زير است:
«۱ ـ در بند ۶ قطعنامه ۵۹۸، شوراي امنيت از دبيركل درخواست كرد، در مشورت با ايران و عراق موضع احاله بررسي مسئوليت مخاصمه را با گروهي بيطرف پيگيري كند، و در اولين فرصت ممكن، در جهت اجراي اين درخواست به شوراي امنيت گزارش دهد.
۲ ـ در طول مذاكرات سه سال گذشته، فرصتهاي متعددي براي مشورت با طرفين درباره بند ۶ قطعنامه داشتهام. اين مذاكرات مرا قادر ساخت تا برداشتي از ديدگاههاي متفاوت دو طرف داشته باشم، اما به مرحلهاي كه به تسليم گزارشي معنادار به شوراي امنيت بينجامد، نرسيد.
۳ ـ به دنبال تكميل اجراي پاراگرافهاي يك و دو قطعنامه ۵۹۸، تلاشي جديد براي تحقق ديگر مفاد قطعنامه با هدف تضمين برقراري مجدد صلح ميان ايران و عراق برمبناي طرح جامع صلحي كه توسط قطعنامه ۵۹۸ ارائه شده بود، لازم به نظر رسيد، تا از اين طريق به تأمين نيازهاي جاري و صلح و امنيت در منطقه كمك اساسي شود. بسياري از تصميمهايي كه من براي تشديد تلاشها در جهت اجراي قطعنامه ۵۹۸، اتخاذ كردم، به شوراي امنيت منعكس شده است (سند شماره S/۲۳۲۴۶).
۴ ـ درباره پاراگراف ۶، عناصري از مواضع طرفين پيرامون اين پاراگراف براي من مشخص بود. با اين وجود، من از دولتهاي ايران و عراق در نامههايي مشابه به تاريخ ۱۴ اوت ۱۹۹۱، خواستم تا در جامعترين شكل ممكن، جزئيات مواضع خود را درباره اين پاراگراف به من تسليم كنند. در همان زمان به منظور دستيابي به كاملترين درك از اين موضوع، تصميم گرفتم تا بهطور جداگانه با تعدادي از كارشناسان مستقل مشورت كنم. بر اساس پاسخهاي ۲۶ اوت ۱۹۹۱ عراق و ۱۵ سپتامبر ۱۹۹۱ ايران كه به من تسليم شد و مشورتهايي كه با دو طرف داشتم، تمام اطلاعات مربوط مندرج در اسناد رسمي سازمان از شروع مخاصمه و نيز اطلاعات كارشناسان مستقل به دست آمده است. اكنون مايلم كه درباره پاراگراف ۶ قطعنامه ۵۹۸، به شوراي امنيت گزارش دهم.
۵ ـ مسلم است كه جنگ بين ايران و عراق كه ساليان دراز به طول انجاميد، شروعش نقض حقوق بينالملل بود و موارد نقض حقوق بينالملل موجب مسئوليت براي مخاصمه است كه موضوع اصلي پاراگراف ۶ ميباشد. آن بخش از موارد نقض مقررات بينالمللي كه در چارچوب پاراگراف ۶ بايد مورد توجه ويژه جامعه جهاني قرار گيرد، استفاده غيرقانوني از زور و عدم احترام به تماميت ارضي يك كشور عضو است. مسلماً در طول جنگ مواردي عمده و گسترده از نقض اصول مختلف حقوق بينالمللي انساني وجود داشته است.
۶ ـ پاسخ عراق به نامه اوت ۱۹۹۱ من پاسخي محتوايي نيست؛ ازاينرو من ناچارم به توضيحاتي كه قبلاً توسط عراق ارائه شده است تكيه كنم. اين يك واقعيت است كه توضيحات عراق براي جامعه بينالمللي قابل قبول و كافي نيست.
بنابراين رويداد برجستهاي كه تحت عنوان موارد نقض در بند پنجم اين گزارش بدان اشاره كردم، همانا حمله ۲۲ سپتامبر عليه ايران است كه بر اساس منشور ملل متحد، اصول و قوانين شناخته شده بينالمللي يا اصول اخلاقي، قابل توجيه نيست و موجب مسئوليت مخاصمه است.
۷ ـ حتي اگر قبل از شروع مخاصمه برخي تعرضات از جانب ايران صورت گرفته باشد چنين تعرضاتي نميتواند توجيهكننده تجاوز عراق به ايران ـ كه اشغال مستمر خاك ايران را در طول مخاصمه در پي داشت ـ باشد. تجاوزي كه ناقض ممنوعيت كاربرد زور كه يكي از اصول حقوق بينالملل است، ميباشد.
۸ ـ از ميان موارد متعدد نقض حقوق انساني كه در طول جنگ رخ داده، موارد بسياري توسط سازمان ملل و يا كميته بينالمللي صليب سرخ ثبت شده است.
بهعنوان مثال، من به درخواست يك و يا هر دو طرف، در موارد متعددي، هيئتهاي كارشناسي را براي تحقيق درباره موارد نقضي مانند استفاده از تسليحات شيميايي، حملات به مناطق غيرنظامي و بدرفتاري با اسراي جنگي به صحنه نبرد اعزام كردم. نتيجه اين تحقيقات جملگي به شوراي امنيت گزارش شده و بهعنوان سند اين شورا انتشار يافتهاند. اين گزارشها با كمال تأسف حاكي از وجود شواهدي از موارد نقض جدي حقوق انساني است و در يك مورد من موظف بودم با تأسف عميق اين يافته كارشناسان را متذكر گردم كه سلاحهاي شيميايي عليه غيرنظاميان ايراني در منطقهاي در نزديكي يك مركز شهري عاري از هرگونه حفاظت در برابر اين حملات به كار رفته است (سند شماره S/۲۰۱۳۴). شورا ناخشنودي خود از اين مسئله و محكوميت آن را در قطعنامه ۶۲۰ مصوبه ۲۶ اوت ۱۹۸۸ اعلام كرد.
۹ ـ رويدادهاي جنگ ايران و عراق كه براي ساليان طولاني در صدر اخبار وسايل ارتباط جمعي دنيا قرار داشت، براي جامعه بينالمللي كاملاً شناخته شده است. همچنين مواضع طرفين كه در موارد بسياري از اسناد رسمي منعكس شده و انتشار يافته، بر همگان واضح است.
به نظر من، تعقيب پاراگراف ۶ قطعنامه ۵۹۸ هدف مفيدي را در بر ندارد و در جهت صلح و اجراي قطعنامه ۵۹۸ بهعنوان يك طرح صلح جامع، اكنون لازم است روند حلوفصل دنبال شود. در واقع پرداختن به مبناي دقيق روابط صلحآميز بين دو طرف و همچنين صلح و امنيت در كل منطقه ضرورت فوري دارد.
شوراي امنيت در سال ۱۹۸۷ در پاراگراف ۸ قطعنامه ۵۹۸ روش صحيحي را توصيه كرد كه اگر بهموقع اجرا شده بود ميتوانست منطقه را از فاجعه بعدي كه رخ داد ـ اشغال كويت ـ برهاند.
يك نظام روابط حسن همجواري مبتني بر احترام به حقوق بينالملل، آنگونه كه توسط شوراي امنيت پيشبيني شده، براي تضمين صلح و ثبات آينده منطقه ضروري است. اميد است اين نداي شورا مورد عنايت قرار گيرد.
- بازدید: ۶۶۴
بازدید ریاست محترم سازمان عقیدتی سیاسی ستاد کل نیروهای مسلح
http://defadocs.com/index.php/%D۸%A۷%D۸%AE%D۸%A۸%D۸%A۷%D۸%B۱#sigProId۰۱a۴۰d۹۴۵a
- بازدید: ۶۴۱
رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در سفر به استان چهارمحال و بختیاری با خانواده شهیدان «مصطفی و علیاکبر رفیعی» در طاقانک دیدار کرد.
- بازدید: ۶۳۸
حضور سردار غلامرضا علاماتی و هیئت همراه در نشست کمیته تخصصی اسناد و مدارک دفاع مقدس استان به ریاست مهندس مردانی (معاون سیاسی و امنیتی استاندار) و مدیران کل اسنادی سازمان های مختلف استان در مورخ ۱۳۹۷/۰۹/۰۷
- بازدید: ۴۹۴
سردار غلامرضا علاماتی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس با سردار اکبری فرمانده سپاه قمر بنی هاشم(ع) چهارمحال و بختیاری دیدار و در مورد پیاده سازی نقش سپاه و تیپ قمر بنی هاشم(ع) به گفتگو پرداختند.
- بازدید: ۵۱۵
سردار «غلامرضا علاماتی» رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس از ۲ عنوان کتاب دفاع مقدس با عنوان «روزهای پیکار» و «از پلاک ۸» در همایش بزرگداشت بسیج دانشکده فنی دختران جونقان رونمایی شد.
کتاب «روزهای پیکار» تاریخ شفاهی دفاع مقدس است که به روایت حاج عباس پیکار مسئول تبلیغات تیپ ۴۴ قمر بنی هاشم (ع) در دوران دفاع مقدس و کتاب «از پلاک ۸» منتخب خاطرات جشنواره خاطره نویسی دفاع مقدس است که به کوشش ابراهیم رحیمی تهیه و به همت ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان تهیه و چاپ شدهاند.

سردار «غلامرضا علاماتی» رییس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در جریان سفر خود به استان چهارمحال و بختیاری، با خانواده شهید مدافع حرم «احمد قاسمی کرانی» دیدار و از مقام والای این شهید بزرگوار و خانواده اش تجلیل کرد.
خاطرنشان میشود، بسیجی شهید مهندس «احمد قاسمی کرانی» متولد دوم اردیبهشتماه سال ۱۳۶۹، از مدافعان حرم حضرت زینب کبری (س)، ۲۵ مهرماه سال ۱۳۹۴ حین انجام مأموریت و نبرد با گروههای تروریستی و تکفیری در قالب گردان «فتح» لشکر عملیاتی ۷ ولیعصر (عج) خوزستان، در شهر «حلب» سوریه زخمی شد و پس از انتقال به بیمارستان بقیةالله (عج) تهران، در ۱۶ آذرماه همان سال و در سن ۲۵ سالگی به فیض شهادت نایل آمد.
- بازدید: ۵۴۶
صفحه۱ از۲