آیین رونمایی از ۸۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس در چهلمین سالگرد دفاع مقدس در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
سردار بهمن کارگر رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
در آیین رونمایی از ۸۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس ضمن گرامیداشت هفته پژوهش بیان کرد:پژوهش برای پژوهش نباید باشد، بلکه باید پاسخگوی یک سوال یا حل مسأله باشد. دفاع مقدس از افتخارات ایران و اسلام است. به عنوان مثال وقتی میگوییم در جنگ حتی یک وجب از خاک ما در دست دشمن نماند ما توانستیم با انجام پژوهش این موضوع را اثبات کنیم.
وی ادامه داد:بررسی وقایع تاریخی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مهم است. به عنوان مثال بیگانگان در جنگهای جهانی اول و دوم که ایران هم آسیب دید اجازه پژوهش و ثبت وقایع را ندادند. این درحالی است که در جنگ جهانی اول نصف جمعیت ایران بر اثر قحطی از بین رفت چرا که بیگانگان مانند انگلیس و شوروی اجازه واردات و کشت نمیدادند. رژیم بعثی عراق هم تحت حمایت غرب و شرق بود و با ۱۲ لشکر به ما حمله کرد.
وی خاطرنشان کرد:در دوران دفاع مقدس شاهد پیشرفت در همه عرصههای علمی، سیاسی و فرهنگی بودیم. شهیدانی مانند فخریزاده و حاج قاسم سلیمانی هم از جمله نعمات دفاع مقدس هستند. در این میان دشمن به دنبال بدنام کردن و تحریف دفاع مقدس است. ما باید از مصادره، تحریف و فراموشی آن پیشگیری کنیم. این دوران فقط به نظامیان اختصاص ندارد بلکه برای همه اقشار مردم است.
غلامرضا علاماتی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس :
جنگ یک پدیده اجتماعی است که همزاد بشر است و طبیعتا از روزی که بشر پا به عرصه خاکی گذاشته، این جنگ با او همراه بوده که نتیجه تضادهای فکری است و از همان ابتدا درگیری قابیل و هابیل بر اثر تقابل اندیشهای از اولینها بوده است که بشر دست به اقدام آن میزند، این موضوع در طول دورانهای متعدد به جنگهای فردی و بدقبیلهای، بدمحلی و بدکشوری و سپس به جنگهای جهانی رسیده است که ایران جزو یکی از کشورهای است که در قرن بیستم یکی از طولانیترین جنگها به آن تحمیل شد.
ایشان در ادامه اظهار داشتند : سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در ۳ سال گذشته یا سیاست گذاری و راهبری و نظارت بر فعالیت های تاریخ شفاهی دفاع مقدس اقدامات ذیل را انجام داده است.
* **فرهنگ سازی، تشویق و نهادینه سازی فعالیت ها به صورت مشترک
***برگزاری آموزش و کارگاه های حضوری و مجازی تاریخ شفاهی برای ۱۴۰۰ نفر با مشارکت و همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در تهران و استانها
***مصاحبه با ایثارگران در حدود ۱۷۰۰۰ ساعت
***پیاده سازی ۱۹۰۰۰۰ صفحه و تدوین ۹۰۰۰۰ صفحه
***چاپ و نشر ۳۰۰ عنوان کتاب که ۸۰ عنوان آن امروز رونمایی می شود.
***آماده سازی چاپ و نشر ۷۰ عنوان برای رونمایی در ۳ خرداد ۱۴۰۰
گزارش عملکرد ادارات کل استانها در بخش تاریخ شفاهی بشرح نمودار های ذیل :
*************** نمودار ثبت و ضبط مصاحبه تاریخ شفاهی ایثارگران دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ *****************
*************** نمودار کتابهای آماده چاپ تاریخ شفاهی ایثارگران دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ *****************
*************** نمودار کتابهای چاپ شده تاریخ شفاهی ایثارگران دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ *****************
*************** نمودار کتابهای مرجع اسنادی چاپ شده سال ۱۳۹۹ *****************
علاماتی در پایان گفت: این فضا معطر به عطر کسانی شده است که با شهدا همراه بودند بنابراین این کتابها را مقدس میدانیم و فعالیت در این جهت را برای خود ارزش میدانیم.
در ادامه، اشرف سادات بروجردی معاون رییسجمهور و رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بیرون کشیدن دانش و خاطرات رزمندگان که در حادثه حضور داشتند کار بسیار بزرگی است. این کار یادآور ایثار و فداکاری آنها است که مهمترین سرمایه خود یعنی جانشان را در طبق اخلاص نهادند.
وی ادامه داد: تاریخ تکرارپذیر نیست. افرادی که خاطرات خود را برای ما روایت میکنند در حقیقت اسنادی را از خود باقی میگذارند که تاریخ را خواهد ساخت. تدوین تاریخ شفاهی یک کار پژوهشی است و صرفا یک به مصاحبه محدود نمیشود. ما باید آن دانش را با روشهایی علمی تدوین و راستی آزمایی کنیم.
بروجردی با تأکید بر اینکه صرف حضور یک شخص در حادثه کفایت نمیکند توضیح داد: در این زمینه باید به مسائل جانبی مرتبط با حادثه و حضور افراد اهمیت قائل شویم.در همین راستا سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بنا به دستور ریاست جمهوری از کتاب «نقش دولت در دفاع مقدس» رونمایی خواهد کرد. به احتمال زیاد این اثر در دهه فجر رونمایی شود.